onsdag 13 augusti 2008

Hare krishna.

Göteborg har haft sina original. Den unge mannen med en halvt tyglad schizofreni som i tjugo år stod i femman och med darrande vibrato sjöng pärleporten. I konkurrens med frälsningsarméns soldater i andra änden av huset. I skytteltrafik mellan dessa två svärmade scientologerna med sina rekryteringspärmar. På Kungsgatan dansade orangeklädda munkar i ormformationer i takt med små plingande kastanjetter. Den som ville äta sig mätt för en tjuga gick till Govindas vegetariska restaurang på Avenyn. Vibratomannen har övergett sin publik. Frälsningsarmén blev kommersiell och satsade på kokböcker och härbärgen. Scientologerna fick en global reklampelare i Tom Cruise, övergav gatorna och kunde istället sälja personlighetstest via nätet. Govindas slog igen. Men vad hände egentligen med munkarnas hare, hare Krishnande?

Var tvungen att ta reda på fakta. Rörelsen lever i allra högsta grad. Tänk vad fel jag hade. Govindas slog inte igen, den flyttde till Karl Johans-gatan vid Chapmans Torg. Kände plötsligt ett behov att besöka denna inrättnig. Kanske till helgen. Istället för uppsökande verksamhet på gator och torg, verkar det som om rörelsen låter berget komma till Mohammed. Man kan boka studiebesök för en symbolisk summa. Även för en liten grupp på två personer. En femtiolapp tar de för att upplysa 1-2 sökane personer. Stödmedlemskap utan några förpliktelser kan erläggas för 150 skr. Man kan även köpa musik online. Plingelingeling. Gud bevare oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

DUUU håller dig borta från alla typer av sekter! En rastlös, halvmanisk, ytterst formbar och överentusiastisk Kajsa är mums för en sekt. Du skulle förmodligen tröttna efter den vanliga sexmånaders-perioden och hoppa av, men då har du redan spenderat en årslön på böcker, bjällror och konstiga kläder :-)

kajsa sa...

Vet jag väl. Jag diggar dock inte hare Krishna så mycket att jag vill bli en lärjunge. De har en osund kvinnosyn: "Kvinnor och män är jämlikar men bara på det andliga planet". http://www.katedral.vaxjo.se/klassrum/re/harekrishna.htm. Kvinnor är generellt läskiga utom en dag i månaden när de har ägglossning - då skall de ställa upp i reproduktiva syften. Vad ÄÄÄÄR det för ängsliga män som skapar religioner? Dessutom måste man sova direkt på golvet, och gå upp halvfyra på morgonen. Det ingår i religionsutövandet. Morgontrötta kajsor är inga föredömen i den kretsen.