torsdag 7 augusti 2008

Negativ ränta. Kung Midas omvända förbannelse.

Inflationen rasslar vidare med 4,4%. Jaha. Men vad betyder hög inflation konkret för mig? Till att börja med. Att spara pengar på banken innebär negativ ränta. Det vill säga. Sätter jag in 10 000 kr på ett konto med 3% ränta, så äter inflationen upp 4,4% av summan. Dessutom betalar jag 30% skatt på utdelningsräntan. Köpkraften i de insatta pengarna blir 9862 kronor år 2009. Inklusive sparränta, med inflation och skatt borträknad. Och har jag pengarna på ett konto med sämre ränta (typ lönekonto där räntan är noll) så förlorar jag en femhundring. Jag BETALAR alltså banken för att de lånar pengar av MIG. Mummel.

Vill man tjäna pengar på pengar måste de investeras i tillgångar som ger avkastning. För en svensk svensson innebär det att laborera med fastigheter och insatslägenheter. Eller med aktier. Eller så köper man konst för pengarna. En Ernst Billgren, Peter Dahl eller Yrjö Edelman går aldrig ned i värde. Det måste också vara surt. Apropå ingenting. Att som konstnär sälja en tavla för trettio tusen och se den såld fem år senare för etthundratrettio tusen.

Alternativt kan man göra som romerna (gjorde förr i tiden iallafall). Investera i guld som kan avyttras närhelst och varsomhelt. Helst i en mer allmängiltig smyckedesign än hästskor. Som verkar vara en traditionell berlock-symbol i just den subkulturen. Svergies gulreserv uppgick 2004 till 170 ton. Det är bara att jobba på. Dock. Enligt Affärsvärlden är guld en rutten investering. Iallfall om man inte är på flykt.
Bonuskunskap: I Sverige gjuter man guldtackorna på Bolidens smältverk. För att erhålla tre gram guld bryter man ett ton malm. En guldtacka på ett kilo motsvarar med andra ord 333 tusen kilo sten. Ett halvt berg blir en guldtacka. Den moderna tidens alkemi. Och den som inte känner till sagan om Kung Midas kan gå in här och allmänbilda sig.

1 kommentar:

Lennart sa...

Just nu känns det visserligen inte som ett köpläge på guldet, kolla
guldstatistiken här

Eller?