onsdag 6 augusti 2008

TV-pejlare - myten, mannen, sanningen.

Jag kan aldrig bli politiker. Eftersom jag, mer eller mindre, kategoriskt slarvat med TV-licensen under mitt vuxenliv. Till mitt försvar skall sägas att jag under långeliga tider inte ens ägt en TV. För TV-licenslagen grundar sig som bekant inte på om och hur mycket du tittar på TV-sändningarna, utan på innehavet av själva TV-mottagaren. TV-licensen är inte heller en frivillig avgift, utan en tvingande statlig skatt av 2032 riksdaler per år. Den som vill smita undan skatten bör köpa en begagnad TV-apparat. Eftersom teknikfirmorna är tvugna att rapportera in nyförsäljning av TV-apparater till Radiotjänst i Kiruna.

Jag känner mig härmed manad att avliva myten om TV-pejlaren. TV-pejlare i tätorter kan inte använda sig av radiopejling, därför att det är omöjligt att lokalisera rätt ursprung till rätt signal. Alltså använder man sig av gammal hederlig folkbokföring och kanckar dörr hos de som inte är registrerade licensbetalare. På landsbygden kanske radiopejlingen fungerar, men jag är skeptisk. En radiopejlar-apparat ser ut som på bloggbilden ovan. Inga gigantiska paraboler och antenner som sticker ut med andra ord. (Radiopejling är för övrigt också en orienteringssport, nu har du lärt dig det).

Jag tittar aldrig på TV, det är ett långsamt och tråkigt medium. Men skärmtid har jag mängder, dagligen, trots allt. Datorn snor all min avkopplade uppmärlsamhet. Tjolahopp.

1 kommentar:

Sixth Avenue sa...

Det där är en fejkad pejl. En antenn i den storleken skulle aldrig fungera om inte pejlen är så nära att han kan trycka på On/off-knappen på TV´n. Och då har maskinen spelat ut sin roll.

"På panelen ser jag lamporna som lyser.
Processens steg står under min kontroll.
Jag håller ögonen på datorns analyser.
Här har ovissheten spelat ut sin roll.

Kontrollen blinkar blå,
en signal för det säkra.
Kontrollen blinkar blå,
då är allt som det ska.
Om skärmen är normal
finns inga skäl att tveka.
När kontrollen blinkar blå,
då är allt som det ska.

Men i nattens tysta timmar har jag undrat
vad som händer där tekniken inte ser,
vad som döljer sig i tujaträdens skugga.
Och jag känner oron växa mer och mer.

Men kontrollen blinkar blå ...

Men det finns frågor datorn inte kan besvara,
signaler som jag inte kan förstå.
Det finns så mycket som vi inte kan förklara.

Det finns krafter som vi aldrig kan rå på"

Hmm.. Vad hände med Adolphson & Falk?