söndag 7 september 2008

Dörrkrans. Gör själv.

Höstkrans att göra själv. Instruktioner hittar du på Blomsterpassion.

Inspirationsbild. Taklök, pinjekottar och lagerblad. Bland annat. Men förtvivla icke. Den här har en "riktig" florist gjort. Anna på Sofiero inspireras av engelskt och victorianskt.


Dörrkrans i ståltråd och pärlor som skall hängas i trapphuset, för den rostar tydligen. Har inte bestämt mig för om den är typ fin, eller om den ser ut som något man hittat på bilskroten. IE Design saluför för 75 riksdaler om du inte vill tvinna ståltråden själv.
Problemet med att använda för mycket granris och för lite dekoration är ju att den fina dörrkransen mest ser ut som en gravkrans. Och vem vill väcka associationer till allhelgona och blåsiga kyrkogårdar när man välkomnar någon hem? På odla fanns det iallafall bra tips för kranskonstruerandet.Inspirationskrans av pilkvistar med floristtråd att binda allt strössel med. Instruktioner hittar du här.


Nypon på elefanttråd (sådan där grov ståltråd man kan hitta på Panduro bland annat). Julia har hittat på designen.


För ganska exakt ett år sedan bodde jag i ett hus i Lindome. Det inbjuder onekligen till mer pyssel att bo i hus än i lägenhet. Men. En dörrkrans kan man faktiskt hänga på vilken dörr som helst (även om det har visat sig knepigt att sätta fast en spik i en säkerhetsdörr där kärnan består av stål). Det finns dock minst tre regler att tänka på när man gör sin egen krans:
  • Som sagt. Var försiktig med granriset. Är du nybörjare, så nöj dig med enris och rött band på en liiiiten stomme, gärna en sådan där i halm man köper på Panduro. Enris känns mycket mer Elsa Beskow och Carl Larsson än Stephen King. Och i sammanhanget vill vi att dina gäster skall koppla dörrkransen till Elsa Beskow.
  • Det går finfint att göra egna stommar med hårt hoprullade tidningar, maskeringstejp och aluminiumfolie - så länge du håller dem små. Tidningsstommarna blir gärna ovala om man gör dem för stora. Blomsterlandet har en pysselsida om kransar. När du hittat en egen design du gillar, så sprnger du iväg och köper lite hönsnät. Man kan vara mycket mer kreativ med nät som bas. Jag lägger ut exempel på bloggen när vi närmar oss jul.
  • Hänger du upp kransen på ytterdörren till en lägenhet, så får du räkna med att byta ut den efter en månad. Inomhusklimat dödar mossa och ris och ingen blir glad av att komma hem till brunt enris och dråsande mossa.
Ha det så kul.

2 kommentarer:

Efraim Erövraren sa...

Jag skall genast upplysa dig om skönheten hos rost! Föremål som designats för att dekoreras av rost är mycket vackra. Har själv tillverkat stereomöbler och lampskärmar i "svartplåt" som pudrats med salt och lämnats ute i regn under några veckor. När rosten bildats bör man i flera lager klarlacka föremålet. En garanterat unik mönstring som jag tycker är jättefin. Du kan få låna min MIG-svets :-).

whilma sa...

SVETS. Fy fan vad kul (mentalt så dregglar höger hjärnhalva ljudligt vid tanken på vad man kan åstadkomma för fin inredning med en svets - och då tänker jag inte pyromanfint utan böja-plåt-och-svetsa-järn-fint).