tisdag 4 november 2008

Dekorera tårta med sugarpaste.


Lillan fyller snart år och jag vill baka en rosa prinsesstårta. Gör jag det lätt för mig köper jag Frödinges djupfrysta och garnerar med tårtljus. Gör man det avancerat åker man till Tårtdecor i Kungälv och köper sugarpaste, en modelleringspasta av socker och olja. Bakverk är kultur. I Sverige bakar vi gräddtårtor. I andra länder är sockertårtor en konstform som hemmafruarna utövar till fulländning. Det är rosor och orkidéer och figuriner. Ser ärligt talat mer vackert än gott ut. Den som vill öva på hantverket går med fördel in på youtube och söker på "decorating cakes" och "sugarpaste". Scott Wooley dominerar youtube totalt. Intressant det där med kvinnliga hobbies där eliten trots allt är manlig. Hästdressyr, matlagning, modedesign. And decorating cakes with sugarpaste är inget undantag.
Ätbar, kitschig hötorgskonst. Bara en sådan sak som kristallblommor. Tillverkas i gelatin. Det fina med sugarpaste och tårtdekorer är att man alls inte behöver vara konstnärligt begåvad. Allt handlar om teknik och rätt utrustning. Fenomenet är detsamma som med de där gatukonstnärerna man ser på somrarna - de som använder sprayburkar och schabloner och på en kvart tillverkar fantastiska månlandskap och vattenfall bara genom att vrida kartongbitar hit och dit och spraya ditt och dutt. Imponerande, men någon konst är det inte. På sin höjd ett hantverk. Men oj så kreativt det ser ut med alla sockerblommorna....
Länkar i ämnet att inspireras av är Sockersött (styrs av Anna i Göteborg som främst gjort sig ett bloggnamn med metrobloggen "Min väg från 137 kilo" - så se upp: sockertårtot gör underverk med figuren, och med tiden kan man attrahera valfri feeder. Anna har slutat äta sina egna tårtor och har numera lanserat en GI-kokbok), Cakejournal, Taxéns och Dekorera mera . Wilton är reservdelsförsäljaren till sockerbaket, och på deras hemsida hittar du alla tips du kan behöva. Nu skall jag in på Buttericks hemsida och leta reda på rosa ballonger.
(Tårtbilderna kommer från Silverdrake, en tårtblogg med väldigt begåvade tårtor. Marsch in på sidan och bli smittad av sugarpastefebern).

1 kommentar:

Anna sa...

Fast hjärtetårtan har marsipanlock och inte sugarpastelock! ;o)
Mvh Anna Silverdrake