måndag 22 december 2008

Busenkelt knäckebröd.

Det här knäcket gör jag när jag känner mig huslig och har tid över. Degen skall inte jäsa. Mycket salt ska det vara. Och inget matfett. När du har blivit varm i kläderna och van vid receptet går det bra att variera mjölsorterna. I originalrecpetet från "Citybondens handbok" rekommenderas 8 dl fullkornsdinkel och lite vetemjöl till utbakning, men just den varianten har jag inte testat själv.
4 dl ljummet vatten
25 gr jäst
2 msk honung
1 msk salt
4 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
3 dl frön (hälften av vardera solrosfrön/sesamfrön blir gott)

Blanda jäst med vatten, tillsätt honung, salt och mjöl. Blanda därefter i frön och rör ihop till en knådbar deg - tillsätt eventuellt mer mjöl. Kavla ut tunt, skär ut bitar eller kakor och för över till plåt. Formerna får gärna vara ojämna och skeva. Kavla gärna kakorna med kruskavel så ser de knäckigare ut. Sätt in i 200 grader. Grädda i tio minuter eller tills brödet har fin färg - är de för bleka blir de sega istället för hårda. Låt svalna på bakgaller.

Inga kommentarer: