fredag 20 februari 2009

Fruktbröd med mandel.

Jomen. Brödet blev faktiskt mer än ätbart, det blev jätttegooott (uttals med fördel på skånska). Citronskalet gör att det smakar lite som vörtbröd - pomerans med andra ord. Och all den torkade frukten gör brödet vääääldigt sött, vilket Mathilda gillade. Hon åt en hel smörgås. Inte dåligt för en kräsen ettåring. Sebastian påminde mig om att det finns bakmaskiner, då har man färskt bröd utan e-nummer hemma när som helst, utan knådad deg och passad ugn. Nackdelen med brödmaskinen är att bröd blir tråkiga. Du vet. Fyrkantiga limpor sju dagar i veckan. Tillbaka till fruktbrödet. Här är receptet.
På kvällen:
4 dl vatten
10 fikon eller dadlar i bitar
1 paket russin (3 dl)
3 dl grovt rågmjöl
Koka upp vattnet och häll i en bunke. Tillsätt torkad frukt och mjöl. Ställ övertäckt över natten. Du har nu gjort en skållning som skall användas som degvätska.
På morgonen
1,5 dl vatten
25 gr jäst
0,5 dl olja
1,5 tsk salt
rivet skal av 1 citron
2 tsk kanel
1 påse sötmandel (2 dl)
3 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl special
Koka upp vattnet och rör ned i skållningen. Värm i micron om det inte blir fingervarmt. Lös upp jästen i degspadet (om man skär jästen på diagonalen så blir det precis 25 gr, smart va). Tillsätt olja, salt, skal, kanel, mandel, grmahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen 4 minuter i maskin, kanske lite längre för hand. Jäs övertäckt 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Antingen kan du forma degen till två limpor och lägga i smorda formar eller så gör du som bagaren: dela degen i två elar, kavla ut varje bit till en platta. Vik in ena långsidan mot mot mitten, vik in andra långsidan mot mitten och vik över kortändarna mot varandra och nyp ihop kanterna. Två små knubbiga limpor. Om du vill kan du rulla limporna spolformade. Ju spänstigare degen känns som limpa desto bättre. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek, 50 minuter. Sätt ugen på 275 grader. Lägg en plåt i botten av ugnen. Ställ in bröden och sänk värmen till 200 grader. Samtidigt som du ställer in bröden så häller du ½ dl vatten på plåten i botten och stänger ugnsluckan (snabbt som ögat....). Ångbastun gör att brödet gräddas finare från början. Grädda i 25-30 minuter. Pensla bröden med flytande smör när de kommer ur ugnen så blir de blanka och fina. Låt svalna indlindade i bakduk på galler.

Inga kommentarer: