måndag 23 mars 2009

Att skålla en gris levande.

Jag har slutat äta griskött sedan sju dagar tillbaka. Det innebar att leverpastejen i kylskåpet och blandfärsen i frysen åkte i soporna. Det är tydligen så, att slaktarna på Scans slakterier emellanåt slarvar med att avliva grisarna ordentligt - varpå grisarna åker i skållbadet levande. De lär skrika något ohyggligt. I min värld är det i nivå med att skinna en levande hund. Som de barbariska kineserna gör för att raggen skall resa sig så att kragen på din Canada Goose skall se riktigt fluffig ut. De barbariska svenskarna däremot, de skinnar inte sina grisar med avsikt, utan av slarv och lathet. Någonsin tittat en gris i ögonen? Grisar må vara nyttodjur, men grisögon har långa ögonfransar och en stadig blick.

Jag är inte vegetarian. Min åsikt är att vi blivit födda till att leva som toppredatorer överst i näringskedjan, och på den här jorden äter djur varandra. MEN. Det får vara någon måtta i massproducerandet. Det är en sak att lappa till en gasell med tassen och äta den till middag, och en helt annan att plåga ihjäl en hjord med grisar så att de både ser och känner sina kompisar dö och skållas. En lycklig gris som avlivats med ett nackskott får gärna hamna på min tallrik. Grisen kunde ha varit med om en bilolycka. Den var lycklig tills den hade otur. Typ. En superlång, supertillväxt gris som skållats till döds är en ogudaktighet. Tyvärr har jag säkert ätit många sådana grisar.

Jag äter oxe och i nödfall lamm och när jag har råd rådjur, vildsvin och älg. Min logik med oxen haltar; men jag tänker att nötkreatur är för stora och farliga för att man INTE skall se till att de är riktigt döda innan de flås och styckas. Dessutom. Hörde jag någon säga att man faktiskt kan köpa hemtrevligt griskött på lantgårdar med egen försäljning? Pilutta dig. I Lindome finns det en sådan gård. Vid en rak fråga så erkände de dock att grisköttet i diskarna nog, tja, det kom allt från Scan. Men det vara garanterat svenskt. Så. Nästa gång du äter en varmkorv för fem spänn på Ikea kan du ju tänka på en skrikande gris som i förskräcklig smärta dör en plågsam död i en jättegryta. Det gör iallafall mig kräkfärdig. Ta en kaka istället.


(....jag säger ingenting om svenska bönders grisdjurhållning; jag har sett "Bonde söker fru" och bönder verkar älska sina grisar från kulting till slakt; det är det vedervärdiga slarvet och masslaktandet i industriform som får det att vända sig i magen på mig....)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nöt och lamm är dumma djur lämpade att bli mat om processen är human. Grisen är världens tredje intelligentaste djur. Man äter inte grisar. Man umgås med dem.

kajsa sa...

Precis.Antar att apan är nummer två. Jag VET att jag inte får gå in på rotten, men jag trillade ändå på en otäck filmsnutt på TV2 för någon månad sedan. En kvinna som ägnat sitt liv åt att rehabilitera orangutanger på filippinerna. Prostituerade orangutanger. I den dokumentären var det med en liten filmsnutt på en rakad orangutang i raffset som var fastkedjad i ett mörkt betongrum. Jag hade gärna varit lyckligt ovetande om både grisar och orangutanger.