fredag 20 mars 2009

Intervju med Mikael Wiehe.

Ja herregud, igår var Mikael Wiehe på Stora Teatern i Göteborg och spelade. Han turnerar med visorna från senaste skivan "Sånger från en inställd skilsmässa", och inget ont sagt om det. Mikael är en ytterst begåvad textmakare och konserten innebar två välinvesterade timmar i vemod. Han publikfriade den sista halvtimmen med alla gamla Wiehe-klassiker som ramat in min barndom; "Flickan och kråkan", "Titanic" och "Sång till friheten" (du är det fiiiiiinaste jag vet......).

Iallafall. Efter spelningen skulle jag intervjuva legenden. Förberedd till tänderna med intervjumanus och bakgrundsresearch stod jag i kulisserna. Extra fint hade jag borstat håret också, eftersom spektaklet skulle filmas. Men låt oss säga så här - Mikael har varit med förr. Han tog kontrollen direkt och jag kände mig som en hummhummande fjortis. Inga betablockerare i världen hjälper mot en auktoritär sextitvååring. Men kul var det. Och jag tröstar mig med att Mikael nog också tyckte att det var lite roligt. Jag behöver skaffa mig mer vana bara. Jag tänker dväljas i obehag i några timmar till och sedan skall jag bara komma ihåg det som var bra med pratstunden. Och jag tänker ABSOLUT INTE titta på mig själv när videosnutten väl ligger på Aftonbladet eller var nu Håkan tänkt lägga den.

5 kommentarer:

Anonym sa...

varför intervjuade du honom?

Anonym sa...

Lägg upp den oklippta intevjun här! Så fler av dina avlägsna vänner kan se den :-). Du är riktigt bra!

kajsa sa...

Sara: ja, det kan man verkligen fråga sig.....Sebastian: NEJ. ALDRIG I LIVET.

Anonym sa...

X marks the spot

Här kommer så den första officiella recensionen av Kajsas absolut första TV intervju. Då vår nyabakade TV-journalist inte själv vågar titta på inspelningen så kan även hon ha glädje av denna betraktelse.

Videosekvensen har en runtime på strax över 10 minuter och är helt oredigerad. Det är kul. Och Kajsa är som förväntat extremt nervös. En känslomässig orkan rasar där under Kajsa-ytan och denna står i bjärt, nästan komisk kontrast mot Wiehes totala lugn och minimalistiska kroppsspråk.

Efter att av Wiehe blivit instruerad om hur hon skall sitta och uppföra sig blir det hela mer strukturerat. Kajsa lyssnar och lär per automatik av det hon hör från personer hon uppfattar som auktoritära. Ibland en tillgång, ibland en belastning. Auktoritetsstämpeln utdelas bitvis för lättvindigt..

Så, intervjun rullar på. Det största felet Kajsa gör är att hon flackar med blicken. Hon är för blyg för att möta Wiehes blick längre än några enstaka sekunder. Något som Wiehe verkar finna ganska roande. Faktum är att jag tolkar det som att Wiehe tycker om Kajsa. Han hjälper henne igenom detta helveteskval på ett faderligt och varmt sätt.

Efter ungefär sju minuter är Kajsa som lugnast. Hon är nu en äkta TV journalist. Hon blir lite skakig igen när frågestundens slut närmar sig med allt vad det kräver av ord utanför manus. En dag kan säkert Kajsa improvisera. Men inte just i dag.

En liten rundown:

-Kajsas kläder: Kunde varit roligare med mer decoltage.

-Kajsas hår: Fint och nyborstat med bara ett par tesar på rymmen.

-Kajsas smink: Lite för mesigt.

-Kajsas kroppsspråk: Ryckigt och nervöst. Helt förståeligt. Flackande blick som söker en flyktväg i välkända ansikten ute i periferin. Går dock över.

-Intervjustil: Starstruck, så ganska överdrivet beundrande. Även detta väldigt mänskligt. Det går nog över.

-Kameraföring: Inget vidare, men det är inte Kajsas fel.

-Ljussättning: Usel.

Då jag känner Kajsa väldigt väl så registrerar jag nog mer av hennes osäkerhet och nervösa ticks än en främling skulle göra. Se klippet själva. Om ni kan hitta det :-).

Kajsa har en stor fördel; när hon träffar en ny människa in-person är hon otroligt jordnära, vänlig och charmig. Godhjärtad rent av. Det flesta tycker om henne instinktivt. Och det måste ju vara bra för en blivande TV-personlighet.

Att kunna bli riktigt arg och irriterad på henne kräver en längre tids vänskap :-).

Anonym sa...

Kajsa! Du var ju jätteduktig!! Proffsig, vacker, trevlig! Mikael tyckte om att prata med dig - det märktes. Dags att sadla om till en ny "Stina Dabrowski" kanske?