onsdag 24 juni 2009

Spanska tapas och kokade sniglar

I södra Spanien kallas de småspik - minibläckfiskar som friteras hela. Momsigt.

Kokade sniglar är en specialitet från Jaen. Lite mindre momsigt om du frågar mig.

Är precis hemkommen från spanska Andalusien och har lite tid för reflektion. I synnerhet kring spanska tapas. På mindre orter (läs: där turismen ännu inte exploaterat gastronomin) lever tapas-traditionen på det allra gynnsammaste sätt. Till varje dryckesbeställning serveras en liten sidedish, helt gratis. På snåla ställen kan tapas bestå av några kokade ägg eller oliver, på populära barer får man hela små rätter - friterade räkor eller sallad eller annat småplock. Som systembolagssvensk blir man så glad över den billiga cervesan och den snålskjutsade maten. I Torre Nueva kan man äta sig mätt på tre öl. Annat var det i Malaga där det engelska pundet är hårdvaluta, och turisterna snällt betalar för genuina tapas. I Malaga fungerar Spanien som vilken Mallorca-ö som helst.

Den som vil pröva på macho-tapas rekommenderas en walraffing in i valfri spansk familj. Infödingarna känner nämligen till de mer obskyra barerna där det serveras oxhjärna (smakar som sandig dy), kokade sniglar (du trodde du var tuff som ätit vitlöksgratinerade sniglar? HA!) och späck (enbart det vita grisfettet - rått fläsk fast utan svål och kött). Har man ätit macho-tapas utan att rynka på näsan så har man stigit i matadorgraderna. Spanjorerna tycker nämligen inte heller att oxhjärna är sådär jättegott.

Inga kommentarer: