måndag 20 juli 2009

Prinsesstårta i velour. Nalle i velour. Sy sjäv.

Flitens lampa lyste i söndags, och pysseltanten gjorde äntlgen slag i saken och sydde en kalikånalle i velour och två prinsesstårtor. Inte ändamålsenliga alls, bara väldigt söta att titta på - och kanske roliga att leka med.

Tips till den som vil försöka själv:
  • Marsipanlockt klipper du ut i ett mjukt och töjbart tyg, här blev det resårmudd (velouren i affären hade inte den rätta limegröna färgen).
  • Botten klipper du ut i ett icke töjbart tyg.
  • Sy fast spets runt den räta kanten på bottentyget, lägg tygrutygrundlarna räta mot räta och sy ihop (lämna en liten öppning).
  • Vräng, stoppa och tråckla ihop. Poängen med att ha töjbart tyg i locket är att man då kan stoppa i massor av vadd som töjer ut tårtan till en fin kulle. De stumma tyget i botten gör att tårtan förbir rund och inte förvandlas till en tygboll.
  • Garnera "tårtan"; tråckla längs kanten på en liten bit bomullsspets, rynka ihop trådarna så att det bildas en "spritsad" rundel. Sy fast. Snurra ihop en bit sidenband, sy rakt över så att rosen behåller formen och sy fast ovanpå spritsen. Klart.
Tårtan är ett snabbt och gulligt tygpyssel, tar max en halvtimme, precis vad en liten dotter tyar med i tålamod. Nallen är inte svår, men tar mycket längre tid att göra. Mammor gör sådana efter läggdags. Mönster hittar du på biblioteket - "Kalikåkrabater". Men nästa nalle skall jag göra mönster till själv, nu när jag kan principen.

Inga kommentarer: