lördag 7 november 2009

Fiffilurlimpa.

Det finns hur mycket recept som helst på bakingsodabread. Kanske för att det är så lätt att göra. Rör ihop och grädda - inget knådande, ingen jästid. Nästan lika lätt som att använda en bakmaskin. Det här receptet kommer från Milko. Gör gärna tredubbel sats om du har tre brödformar hemma. De får lätt plats sida vid sida i ugnen. Och det är inte livsfarligt att variera ingridienserna. Häll i nötter, dadlar, havregryn, aprikoser eller vad du nu tycker är gott i fruktbröd. Kolla gärna bröden mot slutet av gräddningstiden så att de inte blir för hårt gräddade, lägg över folie i så fall. Bikarbonatbröd skall definitivt inte ha hård skorpa. 90 minuter är lång ugnstid. Men å andra sidan. Bakningen sköter sig själv, och då kan man umgås med lillan under tiden.

Det här behöver du:
4 dl vetemjöl
6 dl Philurafil (eller vanlig fil, det sura behövs för att bikarbonaten skall vakna till liv)
150 g rågkross
150 g vetekross
50 g russin
100 g linfrö
175 g sirap
30 g vetekli
½ msk bikarbonat
½ msk salt

Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienser. Smöra och bröa brödform med vetekli, lägg degen i formen. Grädda i 150 grader ca 90 minuter.

Inga kommentarer: