tisdag 15 april 2008

Gamla mammor och unga mammor och mamman som födde 69 barn

Jag visste inte att MEDELÅLDERN för förstföderskor i Stockholms innerstad är 36 år! Det innenbär ju att det finns en hel drös mammor som är 40+ när de skaffar sitt första barn. Jag är inte så ovanlig som jag trott. 36 år är tydligen ingen ålder på en gammal märr.... Den biologiska, samhälleliga och sociala klockan stämmer inte överens. Man måste välja. Barn innan fyrtiofem, eller inga barn alls.

Men det förstås. Om man ångrar sig efter menopausen kan man ju alltid åka utomlands och fertilisera sig. Som världens äldsta mamma Carmen som kommer från Spanien och är 67 år. Hon födde tvillingar för ett år sedan (efter fertilitetsbehandling i USA naturligtvis) . Hon kom fram till att hon ville ha barn när hon var SEXTIOSJU ÅR. Hur tänkte hon då....?


Charlie Chaplin blev pappa vid 90, och Hugh Hefner vid 70, så visst kan det hävdas att det är jämlikt att kvinnor nu också kan reproducera vid hög ålder. Men det är det inte. Inte för barnet som kommer ut och blir föräldralös innan hon gått ur skolan. Och inte för kvinnan vars kropp faktiskt är för gammal för att bära ett foster. Livet är begränsat. Tyvärr.




En annan ytterlighet är Pamela i Brasilien. Hon är sjutton år och sjubarnsmamma...första pojken kom vid 14, och sedan har hon fått två trillingpar. Preventivmedel någon?



Världens yngsta mamma, Lina från Peru, var fem år när hon födde sitt första barn med kejsarsnitt 1939. Vem som var pappa till barnet framkom aldrig, även om Linas far anhölls och släpptes. Graviditeter föregås som bekant alltid av sex (om man inte är 67 och har slut på oevos) och det är det sorgligaste med historien om Lina. Och vem fick för sig att fotografera henne naken?

....här följer en liten käck avslutning om man nu funderar på syskon till sin lilla telning. Världens mesta mamma levde 1707-1782 i Ryssland och födde 69 barn på 27 graviditeter. Det är vad jag skulle vilja kalla en produktiv livmoder. Man kan ju stilla undra hur många av hennes barn som överlevde till vuxen ålder.

Uppdatering: Världens äldsta mamma är numera 70 år, heter Omkari Panwar och är bördig från Indien. Det är aldrig försent.

Inga kommentarer: