Jakten på den perfekta äppelpajen går vidare. Bakade efter ett recept som fått stående ovationer hos trebarnsmorsan. Den var alldeles väldigt söt, tyvärr. Gör jag den någon mer gång så bakar jag den nog med vanlig pajdeg, utan socker. Här är iallafall receptet för den som vill pröva.
100 g smör
100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och häll över. Kläm ut i pajform.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och häll över. Kläm ut i pajform.
4-5 äpplen, skurna i tunna klyftor.
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
Blanda ihop och lägg i pajskalet, pudra över kanel och grädda i 200 grader i 25 minuter.
Blanda ihop och lägg i pajskalet, pudra över kanel och grädda i 200 grader i 25 minuter.
2 äggvitor
1 dl socker
...vispas till hård maräng som smetas ut över äppelfyllningen efter den första ugnsbakningen. Ställ in i ugnen igen och grädda i sisådär 10 minuter - tills dessa att marängen fått färg och pöst upp. Ställ att svalna så att marängen sjunker ihop och pajen "sätter" sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar