Svärföräldrarna skall hit på äppelpaj idag, så då duger inte vaniljsås på pulver. Såhär kan man göra vaniljsås med vaniljstång.
3 äggulor (var noga med att de äckliga svansarna inte följer med)
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk socker
Frön från 1 vaniljstång (dela på längden och skrapa ur med kniv)
Vispa ihop ingredienserna med plastvisp i kastrull och koka ihop på svag värme tills röran tjocknat ihop. Låt svalna under omrörning - annars blir det skinn på ytan och det är inte gott. Svalandet går snabbare om du ställer kastrullen i kallt vatten. När såsen kallnat och det börjar bli dags för servering så vispar du
2 dl gräddetill löst fluff. Rör ihop grädden med äggbasen och servera till äppelpaj. Eller blåbärspaj. Eller rabararberpaj.
Recension några timmar senare: Tycker nog bättre om fattigmansvarianten på mjölk, vaniljsocker och potatismjöl. Den här smakade smält gräddglass. Mäktig. Men svärföräldrarna gillade den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar