torsdag 15 januari 2009

Raggsockar utan häl. Till barn.

Mathilda fick lovikavantar i julklapp av Christina. Det var liksom knuffen jag behövde för att börja sticka själv. Man kan ju göra så fina saker till hjärtegrynet, saker man inte kan köpa i affären. Nu är jag färdig med övningshalsduken i mohair. Det är dags att ge sig i kast med överkursen - raggsockar utan häl. Här är en beskrivning (jag har ingen aning om var jag hittade den, så om någon vet är det bara att tipsa om upphovsmakerskan):
Garn och passande stickor. 1 hg räcker till storlek dagisbarn, medan man får räkna med 1,5-2 hg till större barn eller vuxna.

Lägg upp 44 m till vuxen (dam-liten herr) och 24 maskor till ett barn i Mathilda s ålder om du använder stickor 4,5 och kraftigt raggsocksgarn eller 52 m om du använder ett tunnare garn och stickar med stickor 3,5.
Sticka resår 2 räta, 2 aviga i 8 cm (6-7 cm om du stickar åt barn). Byt sedan till mönsterstickning. Man fortsätter att sticka *2 r 2 a*, men förskjuter mönstret en maska åt vänster var 4:de varv. På så sätt bildas ett spiralmönster.

Sticka till strumpan börjar närma sig färdig längd, 30 cm för dagisbarn, 35 cm för skolbarn och minst 40 cm för vuxen, byter man till stätstickning och tar ihop för tån. Jag brukar ta ihop den här modellen "på känn" genom att sticka *2r, 2r tillsammans* och sedan sticka 2 varv utan minskningar och göra ett nytt minskningsvarv osv tills ca 8 m återstår. Ta av garnet och dra det genom de återstående maskorna, dra åt och fäst väl.

Strumporna kan stickas fram och tillbaka på två stickor och sys ihop eller stickas runt som en tub, vilket man själv föredrar. Syr man ihop strumporna lägger man långsidorna kant i kant och syr. Sömmen försvinner efter en tids användning och märks inte.

Om man vill kan man förskjuta mönstret en maska åt höger istället på den ena strumpan. Man får då en höger- och en vänsterstrumpa då spiralerna rör sig åt olika håll. Tycker man det är svårt att förskjuta mönstret åt höger kan man börja mönstret på avigsidan istället på den ena strumpan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Kajsa!
När du skriver "förskjuter", hur menar du då?

Mvh Lotta

kajsa sa...

Tips jag hittat på nätet:
"Mönstret till spiralsockan är lättare att göra i verkligheten att att beskriva med ord.

Eftersom du är nybörjare så föreslår jag att du stickar spiralsocken fram och tillbaka på två stickor. Sticka resåren först, 2 räta, 2 aviga osv. Inga problem eller hur?

När du stickat resåren så är det dags att göra mönstret. Då stickar du först 1 avig maska och sedan fortsätter du med 2 räta och 2aviga varvet ut. När du stickat fyra varv, så fortsätter du att förskjuta mönstret, genom att börja varvet med 2 aviga och sedan sticka 2 räta.

Har du kommit så här långt är det bara att fortsätta. Spana in en maska som består av 4 räta varv neråt. Ovanpå den här maskan ska du fortsätta att sticka 4 räta varv. Maskan till vänster om denna ska också stickas rät. Sen räknar du bakåt till början av varvet, 2 aviga, 2 räta, osv.

Har man stickat en bit i mönstret så ser man hur det ska vara. I diagramform ser det ut så här (läs från höger till vänster, uppifrån och ner en rad, ett varv)

aarraarraarr Vanlig resårstickning, 2 r, 2 a
aarraarraarr
aarraarraarr

arraarraarra Första mönsterrapporten. Förskjut en maska åt vänster.
arraarraarra
arraarraarra
arraarraarra

rraarraarraa Andra mönster rapporten. Varvet börjar med 2 aviga, istället
rraarraarraa för en.
rraarraarraa
rraarraarraa

raarraarraar Tredje rapporten, börjar med en rät maska, 2 aviga osv
raarraarraar
raarraarraar
raarraarraar

aarraarraarr Fjärde rapporten, 2 räta, 2 aviga osv.
aarraarraarr
aarraarraarr
aarraarraarr"

Och här är en länk som tipsar om strumpstickning:

http://bonnmorans.blogs.se/2006/07/30/magic_loop~1001426/


Lycka till :-)