fredag 16 januari 2009

Scampi fritti.

Svärfar har gett oss en fritös, så ikväll blir det scampi fritti. Eller rättare sagt - sådana där friterade räkbollar man får på kinakrogen. Knepet med bra frityrsmet är att ha i vispad äggvita - annars blir bollarna sega och blöta och inte sådär krispiga som man vill ha dem. Och som med all friterad mat måste man fritera TVÅ gånger. Tänk på det nästa gång du gör hemgjorda pommes frites.
  • 400 gr frysta jätteräkor (vill man vara miljömedveten går det lika bra med vanliga räkor)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ dl lättöl (går lika bra med vatten, eventuellt kan du ha i de två gulorna, pröva dig fram när du gjort grundreceptet ett par gånger)
  • 1 tsk salt
  • 2 hårt vispade äggvitor
Hetta upp oljan i fritösen. Vispa ihop smeten: blanda vetemjöl, lättöl och salt. Vänd ned de hårt vispade äggvitorna. Vänd räkorna i lite vetemjöl, doppa i smet, fritera några åt gången, låt rinna av på hushållspapper. När alla räkorna är friterade, häll ned allihop i grytan igen (samtidigt) och fritera en andra gång. Låt droppa av. Doppa bollarna i sweet chili eller någon creme fraicheröra. Iväg och träna ett extra pass på gymmet.

Inga kommentarer: