onsdag 4 mars 2009

Löjligt gott äppelbröd.

Tålamod, mina vänner, tålamod.

Taadaaaaa!

Konsumentpanelen är skoningslös. Äckligt bröd eller gott bröd? Flipp eller flopp? Den här gången löd domen - flipp! Brödet var gott. Skinkan var äcklig. Jag kan baka mitt eget bröd. Jag är tyvärr inte lika duktig på att slakta en lycklig gris. ÄNNU.

My quest for real bread continues. Efter ett misslyckat försök med källarfranska (de jäste inte och tre dagars bullande resulterade i stenhårda pingpongbollar, det är ta mej fan omöjligt att göra vitt bröd i en hushållsugn) har jag nu återvänt till mitt älskade grovbröd. Det här äppelbrödet är riktigt gott och omöjligt att misslyckas med - om man bara kommer ihåg att ställa äggklockan så att inte jäsning och gräddning glöms bort vid tangentbordet. Rationella kajsor dubblerar originalreceptet så att det blir fyra bakade limpor. Det är ett styvt jobb att hantera den här jättedegen, men det är bara att tänka "biceps, triceps" när man knådar. Så, iväg och handla linfrön och vetekross och sätt en skållning ikväll.

Dag ett:
 • 7, 5 dl kokande vatten
 • 3 dl vetekross
 • 2 dl russin
 • 1,5 dl linfrö
 • 1 dl kli

Dag två:
 • 4 dl hett vatten
 • 3 msk sirap
 • 75 gr jäst
 • 3 små rivna äpplen (riv ned äpplet kring kärnhuset, skal och allt, det skall bli drygt 1,5 dl)
 • 1 msk salt
 • 1, 8 dl vetemjöl special, give or take
  1 dl solrosfrön
  1 påse hackade hasselnötter
Dag ett: Blanda ingredienserna till skållningen. Ställ övertäckt i rumstemperatur över natten (en parantes i sammanhanget bara - påminner inte den här skållningen alldeles väldigt mycket om rävlandablandning? Innebär det att detta bröd dubbelarbetar som Rävlandabröd? Blöjfabriken vet imorgon...)
Dag två: Blanda vatten med skållning tills det mäter 37 grader.Blanda ned äpplen, salt, frön, nötter och det mesta av vetemjölet. Knåda degen i tio minuter. Orkar du inte med fulla tio minuter, kan du "fuskknåda" : låt degen jäsa i en kvart, knåda ned den, upprepa en gång till under jästiden. Bra för glutentrådarna. Lägg degen att jäsa under bakduk i 40 minuter.
Knåda ihop degen lätt och forma fyra limpor: kavla ut varje bit till en platta. Vik in ena långsidan mot mot mitten, vik in andra långsidan mot mitten och vik över kortändarna mot varandra och nyp ihop kanterna. Om du vill kan du rulla limporna spolformade. Ju spänstigare degen känns som limpa desto bättre. Lägg alla fyra att jäsa i långpanna med bakplåtspapper, täck över och låt jäsa till dubbel volym ca 30 minuter.
Strö lite mjöl mellan limporna och hysst in i ugnen: längst ned i 250 grader, efter 2 minuter sänker du värmen och gräddar i ca 40 minuter. Ångbasta gärna limporna genom att hälla 1 dl vatten på en plåt i botten av ugnen samtidigt som du hysstar in limporna. Pensla flytande margarin på limporna när de kommer ut ur ugnen, så blir de bageriblanka. Låt bröden svalna på galler, inlindade i bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ge fan i grisarna.