torsdag 16 april 2009

Kycklingdödare.

Var på Willys och inhandlade ägg. Tvekade mellan äggflak för 25 och äggflak för 35. En liten notering på de dyrare äggen upplyste om att hönorna sitter i "inredda burar". Man undrar ju stilla hur de andra värphönorna sitter. Hönserierna är en minst lika solkig hsitoria som de gräsliga griserierna. Droppen var notisen i GP om vad som händer alla värpkycklingar som föds som tuppar -alltså som oönskade ungar utan ekonomiskt värde. De läggs på ett rullande band och mals levande mellan två kuggar. Spela roll att de förlorar medvetandet omgående. De är (gulliga) varelser som skall behandlas med respekt för livet. Skall ungar avlivas så skall de inte krossas mellan två valsar. Punkt. Frågan är bara - hur villig är jag att offra äggen och kycklingen på middagsbordet? Det blev lite tomt redan efter leverpastejen och blandfärsen. Jag får leta reda på ekologiska ägg.

Och apropå. Den grillade broilerkycklingen jag äter. Den var sex veckor när den gick till slakt. På en månad och två veckor växer en broiler från något hekto till en middag för två. Snabbväxande kött helt enkelt. Det är inte normalt. Det är inte sunt. Det är inte humant. Jag borde kanske odla bondkaniner på någon närbelägen kolonilott. Kaninkött är också småksaligt och snabbväxande. Och ganska likt kyckling faktiskt.

Inga kommentarer: