lördag 31 oktober 2009

Italiensk buffé för typ tio personer. Femtio kronor per person....

Det föll på min lott att fixa maten till Halloween på kåren. Med flytande antal anmälda var det lika bra att fixa buffé. Femtio kronor per person fick det kosta. Jag började dagen med att köpa nybakat italienskt bondbröd, och då var inspirationen självklar. Italiensk crossover kan aldrig bli fel.

Rostad potatis är grymt gott, billigt och är ett recept jag fått från Camilla. Ett par kilo små potatisar av fast sort rullas runt i en långpanna med olja och smör. Skalet skall vara kvar. Strö över 2 eller 3 MATSKEDAR salt och baka i 225 grader i ungefär en halvtimme. Servera med dipp. Som fetaoströra (fet creme fraiche blandad med mosad fetaost) och röd pesto (1 burk soltorkade tomater mixas med tre vitlöksklyftor, grönpesto eller parmesan, svartpeppar, salt, olja och citron). Ajvar relish funkar också.

Det här är egentligen spansk tapas, men de har säkert räkor i Italien också. Åtta krossade vitlöksklyftor, 2 skivade röda spanska pepparfrukter (meeeeed frön) fräses i massor av smör, häll i 1 kilo halvfrysta räkor med skal (storlek large, tigerräkor är godast, men då blir det mycket dyrare) låt det hela bli genomvarmt, häll över en skvätt vin eller vinäger, rassla ned lite skivad paprika och några gröna blad, garnera med skivad citron om du har.

500 gr prosicuttio och en galiamelon.

Tre bollar mozarella, sex tomater, en kruka basilika och vinägerdressing. Man kan dryga ut buffén med ännu en sallad - förslagsvis en på spenatblad, skivad rödlök och vinägerdressing. Passar exceptionellt bra ihop med fetaoströran.


Och så avlsutar man med en upphottad kladdkaka - det vill säga chokladkaka pudrad med florsocker, garnerad med färgglada bär och serverad med grädde. Klart. Alla är mätta och nöjda och glada och du har fixat en trevlig kväll för under fyrahundra pix. Då har du till och med råd att bjuda på en flaska vin utan att spränga din femhundring. Nu blev det förstås inget vin för mig. Eftersom jag skall jobba söndag. Om några futtiga timmar bara....

Inga kommentarer: