
Dagen efter vaknar jag med fruktansvärd huvudvärk. Böja sig ned var det inte tal om. Jag har ALDRIG huvudvärk. Och det här var, tja MIGRÄN. Rödvinsbaksmälla.
En snabb rek på nätet ger Förklaringen. Chokladförgiftning. Minsann. Choklad och rödvin innehåller ämnet tyramin. Anledningen till att jag kan frossa på 200 gr 34%-ig Marabou-choklad men inte på 200 gr 70%-ig Valrohna beror på att tyraminet är koncentrerat till kakaon. Det handlar om en "ökad känslighet mot biogena aminer", en "intolerans mot histaminfrisättande födoämnen". På ren svenska är huvudvärken en allergisk reaktion mot tyramin.
Sedan kan huvudvärken bero på theobromin också. Choklad och kakao innehåller theobromin som påminner om koffein. Alla vet ju att choklad är giftigt för hundar, och det beror på hundarnas långsamma ämnesomsättning. Theobrominet i en 100 gr chokladkaka med hög kakaohalt kan ta livet av en vovve.
Tacka vet jag kanelbullar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar