Jag har gått över till mörk choklad. Mörk choklad skall tydligen innehålla massor av antioxidanter och det räcker med tre rutor för att uppnå effekt. Sade någon. Så raskt ned med två chokladkakor i korgen på Willys. Nästan lika bra som äpplen. Mörk 70%-ig choklad är ingenting man frossar på. För det är inte tillräckligt gott. Märkligt ändå hur lite 100 gr choklad egentligen är. 200 gr är mera lagom.
Dagen efter vaknar jag med fruktansvärd huvudvärk. Böja sig ned var det inte tal om. Jag har ALDRIG huvudvärk. Och det här var, tja MIGRÄN. Rödvinsbaksmälla.
En snabb rek på nätet ger Förklaringen. Chokladförgiftning. Minsann. Choklad och rödvin innehåller ämnet tyramin. Anledningen till att jag kan frossa på 200 gr 34%-ig Marabou-choklad men inte på 200 gr 70%-ig Valrohna beror på att tyraminet är koncentrerat till kakaon. Det handlar om en "ökad känslighet mot biogena aminer", en "intolerans mot histaminfrisättande födoämnen". På ren svenska är huvudvärken en allergisk reaktion mot tyramin.
Sedan kan huvudvärken bero på theobromin också. Choklad och kakao innehåller theobromin som påminner om koffein. Alla vet ju att choklad är giftigt för hundar, och det beror på hundarnas långsamma ämnesomsättning. Theobrominet i en 100 gr chokladkaka med hög kakaohalt kan ta livet av en vovve.
Tacka vet jag kanelbullar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar