lördag 28 juni 2008

Whiskyfat i present.

Garanterat kul och dyrt, minst fjorton tusen skr, är det att ge bort whiskyfat till whiskyfantaster. Tydligen populärt som morgongåva till maken eller femtioårspresent till patriarken. Hos Mackmyra kan man beställa 30-literstunnor (ger ca 48 flaskor efter 3 års lagring, snabb huvudräkning ca 300 spänn flaskan) och sätta en egen namnskylt på. Smakar med största sannolikhet inte lagavullin, men priset ligger inom rimlighetens gränser och då lagringsplatserna ligger i Sverige kan man ju med jämna mellanrum åka iväg och provsmaka sin reserva. Whisky måste lagras minst tre år för att få kallas whisky. Vilket kan vara bra. Eftersom spriten avdunstar genom ekträt (3% varje år). Det är bland annat därför gammal whisky kan vara så hiskeligt dyr har jag läst mig till. Efter tjugo år på fat kan så mycket som hälften av spriten ha dunstat bort genom trät.

Antar att plastdamesjaner inte ger den rätta aromen. Blubb, plopp. Vad hände med 70-talets hemgjorda äppelviner? Försvann kanske med heltäckningsmattorna, gillestugorna och pingpongborden. Nuförtiden verkar radhusen utrustade med ekparkett, spa-avdelning och biljardbord. Det är bara att skylla på "Äntligen hemma" och Ikano-bankens aggressiva utlåning. Plopp, bubbeliplopp.

Inga kommentarer: