onsdag 23 juli 2008

Benedictus om synd och dygd

Inom den lutherska läran utgör nya testamentet rättesnöre och ledstjärna. Modernt sekulariserade som vi är här uppe i norr, så är det väl få av oss som kan recitera bibeln. Men den som blivit konfirmerad skall åtminstone kunna trosbekännelsen och den gyllene regeln och gärna vända andra kinden till när de är slagsmål. Katoliker verkar leva mer med religionen än vad luthers lärjungar gör. Benedictus bor granne med gud. Som svensk Kajsa känner jag bara till de sju dödssynderna genom en Pitt-film. Den katolske guden lämnar dock inte sina lamm utan hoppp om frälsning. För varje dödssynd finns det en livsdygd att leva efter.

1. Vällust - dygd

2. Girighet - öppenhet

3. Frosseri - avhållsamhet

4. Lättja - flit

5. Vrede - tålamod

6. Avund - medmänsklighet

7. Högmod - ödmjukhet


En flitig, empatisk, tålmodig, generös och ödmjuk människa har stora chanser att anlända till pärleporten: med andra ord en strukturerad och arbetsam samhällsmedborgare. Till skillnad från en lat, promiskuös, ilsken, småaktig och frossande människa. Sådana som vi alla är utan våra iakttagande storebröder. De sju dödssynderna är karaktärsfel som lite psykoterapi skulle kunna råda bot på. Modern frälsning. För den som har råd. Avlatsbreven ändrar karaktär. De gudomliga dygderna är lättare att komma ihåg. Tro, hopp och kärlek. Mer sympatiskt att inrätta sitt liv efter den gudomliga principen tycker jag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och i och med detta så tvingas du inse att du har ett gudomligt uppdrag att utföra. Gå ut bland människorna och praktisera/predika din lära. Fräls. Rädda. Upplyft. Du vet att du kan.

kajsa sa...

Jag borde ju verkligen. Kyrkor är lukrativa företag. Ännu bättre om jag kan go global och anlägga huvudkontoret i USA. Där betalar sektledare ingen skatt för kyrkans inkomster. Förklarar massor om man känner till just den lilla detaljen.

Anonym sa...

Imponera på mig. Starta en egen sekt. Hur svårt kan det vara?