fredag 25 juli 2008

Hjälp mot mensvärk.



En skröna och lögn är det att mensvärk försvinner eller blir mildare när man varit gravid. En ovetenskaplig rundfrågning i bekantskapskretsen pekar snarare på motsatsen. Kanske måste man föda barnet på naturlig väg för att det skall göra någon skillnad. En kompis fick till råga på allt en grym PSM efter andra barnet. Och hon förlöstes minsann inte genom kejsarsnitt. Nåväl. Efter amningen har jag i alla fall fått tillbaka värken, kramperna och handikappet. Visserligen är jag gammal och kan trösta mig med att jag torkar ut (som Samantha så trevligt uttryckt det i ”Sex and the city”) om en tio år eller så. Jag har inga planer på att skaffa barn varje år till menopausen. Därför har jag letat reda på förklaringar och hjälpmedel.
  1. Hjärtformad livmoder. ”Min” läkare trodde att min livliga moder var hjärtformad, och därför fick inte Mathilda plats att vända sig. Hjärtformen kan också leda till dysmneorré som är det fina ordet är för menskramper. Det och endoemtrios är olika förklaringar till ovanligt starka smärtor. Nu var jag inte hjärtformad. Och jag har inte endoemtrios. Så det är bara allmän otur att tillhöra dem som lider av sin fertilitetscykel. Panodil är första hjälpen, och förslår inte de receptfria läkemedlen är det bara att pallra sig iväg till farbror doktorn och be om hjälp.
  2. Ät E-vitamin. Värken uppträder som kramp, som antas bero på prostaglandiner. Den vanligaste typen av behandling är att hindra bildandet av prostaglandiner, antingen med värktabletter eller med hormoner (det är därför som p-piller kan mildra mensvärk). E-vitamin minskar formationen av prostaglandiner genom att hindra frisläppandet av arachidonsyra och ombildandet av arachidonsyra till prostaglandin. Rekommendationen är att du äter E-vitamin två dagar innan mensens början fram till den tredje dagen (alltså under fem dagar) Vitaminer finns på apoteket. Minst 200 mg per dag bör man få i sig, så avokado, nötter och vetegroddsolja förslår inte så långt i sammanhanget.
  3. Investera i en elektrisk värmefilt. Finns på rusta, annars är det bara att leta på nätet. Den är värd sin vikt i guld när smärtan är som värst. Näst bäst är att glödga sig i badkaret, i vatten som är så hett att det gör ont.

Smärta är orättvist fördelad mellan könen, så är det bara. Fertila män får minsann inte förlamande pungkramp en gång i månaden. Uppdatering en månad senare: Jag har fått hjälp som hjälper. Kolla upp ett senare inlägg här

1 kommentar:

Anonym sa...

Trist att du fortfarande har kvar de här problemen :-(. Och synd att ketogan är vanebildande. För det hjälper mot i stor sett all riktigt svår smärta. Effekten varar dock inte så länge. En perfekt inkörsport till missbruk. Or so im told.

Du kanske kan vara redlöst berusad de aktuella dagarna?

Eller fråga Paula om hon kan ge dig healing. Gör underverk mot värk.