tisdag 4 november 2008

Maslows behovstrappa.


Katekesen enligt Kajsa. Budord nummer 1: När människan är mätt kan hon realisera sitt själv. Samhällsnormen säger, att en vuxen människa skall ta hand om sig själv. Det finns inga ursäkter för vuxna människor, oavsett om de bor i Ghana eller Sverige. Självförsörjande och självständig skall hon suga själva märgen ur livet. Och det går ju under vissa förutsättningar. Så länge man har livslust och en flock att bry sig om så finns det inga problem som är oöverstigliga. Inga alls. När jag tänker närmare efter så är det själva livsaptiten allting hänger på. Motivationen att vilja och kunna ge sig i kast med tillvaron. Det är alldeles för lätt att lägga sig på rygg och självdö.
Maslows behovstrappa är alltid en lättillgänglig förklaringsmodell till människans motivationspsykologi. Enligt Maslow har människan fem behov:
  1. Kroppsliga behov
  2. Behov av trygghet
  3. Behov av gemenskap
  4. Behov av uppskattning
  5. Behov av självförverkligande.

Jag har länge, länge pendlat mellan de gröna och gula fälten. Gemenskap, uppskattning, gemenskap. Jag är en social apa. Det kommer av själva människans livsvillkor. Enligt Maslow existerar flera behov samtidigt, men individen prioriterar något av dem. Den som svälter har inte tid att söka efter uppskattning. Man måste vara mätt, varm och älskad för att kunna unna sig lyxen att finna sitt inre jag.
Min Mathilda har hjälpt mig med jämfotahoppet upp till den gröna nivån. Och med livslusten. Och därmed lusten att planera för framtiden. Mitt i det gröna livspusslet har jag börjat nosa på självförvekligandet. I andra modeller av Maslow så finns det ännu en topp ovanför själförverkligandet, nämligen transcendens. Någonstans där i transcendensen står Dalai Lama och leviterar. Och kanske David Copperfield.

3 kommentarer:

Carl Eric Linn sa...

Sorry, men Maslow är sedan länge pensionsmässig. Eller som Geoffrey Miller, amerikansk professor, skriver i sin aktuella bok Spent: seriously outdated. Romantisk, pryd och ovetenskaplig och hade 1944 varken koll på Darwin (1871) eller Freud.

Anonym sa...

Hej Calle

Håller inte med alls i dina kommentarer om Maslow. Har läst hyllmeter av literatur i ämnet och Maslow "is still going strong". Speciellt hans forskning runt peak experiences som låg till grund för en strömning inom psykologin som tittar mer på vår framtida potential än på historiska präglade begränsningar. Så moraliska värderingar om en person som du antagligen inte kände blir lite konstigt. Vem vet vad Maslow var - det vi kan gå på är vad han skriver. /Kalle

Carl Eric Linn sa...

Ja, det finns hyllmeter om de mest tvivelaktiga ämnen. Spiritism, healing och diverse new age t ex. Maslows verk avslöjar honom obarmhärtigt. Att förvisa sexualiteten till fysiologiska behov är rent pryderi, och sådant har inte med vetenskap att göra. Och hans luddiga definition av "självförverkligande" ger mest intryck av subjektivitet och önsketänkande. Därför är Maslow ute i de flesta sammanhang utom den konservativa (och ganska ovetenskapliga) marknadsföringen. Därför tror jag mer på Darwin, som numera benämns världens största vetenskapare.