tisdag 29 juli 2008

Sveriges minoritetsspråk.

Sverige har fem minoritetsspråk. Finska, samiska, tornedalsfinska, romani och jiddisch. Fast emellanåt räknas även teckenspråk som minoritetsspråk. Kravet på att ett språk skall erkännas som minoritetsspråk är att det inte är en dialekt och att det har talats i tre generationer eller i minst hundra år här i landet. Statusen som minoritetsspråk ger rätt till hemspråksundervisning och ställer krav på universitet att bedriva forskning.

Jojagog totyckokeror nonogog atottot momanon kokanon bobörorjoja dodrorivova rorövovarorsospoproråkoketot sosomom mominoniroritotsospoproråkok. Bobarornon hoharor totalolatot dodetot i gogenoneroratotinoneror. Dodetot voverore kokulol. Roligare än esperanto, alla gånger. Om en generation eller två borde alvspråket sindarin kunna drivas som minoritetsspråk. Iallafall om man ser till alla rollspelsföreningar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

minotirtetsspråk
ilandet
Statusen
hemspråksundervining
forksning

Hmm.. Vad är ovan för språk? Braille? :-D

kajsa sa...

Hey. Svärföräldrarna stod i farstun och väntade på att köra oss till en kinakrog i Kungälv. Skall genast ta itu med rättstavningen. Min prettantiössssssssa. Muoha.

Anonym sa...

Hmm.. Du har gott minne.