tisdag 29 juli 2008

Postorderråttan förnekar sig inte....

När jag var barn var säsongens postorderkataloger rena festen. Bilderböcker för fattigman. Gardiner, tröjor och gafflar precis runt hörnet för samerna i Jukkasjärvi, likväl som för femteklassaren Kajsa. Underklädessidorna var flitigt använda av finniga målbrottare när porrsurfandet ännu inte var uppfunnet. Har jag hört, men låtsats förtränga. Det där med postorder är fortfarande lite som att skriva en önskelista till jultomten och hämta klapparna på posten en vecka senare. Spelar ingen roll om man varit naughty or nice. Fakturan kommer ju till adressaten i vilket fall.
Jag erkänner villigt att jag fortfarande hämtar paket på "utlämningsställen", men jag försöker verkligen låta bli postorderkläderna. Uttöjd trikåskit som man inte ens kan med att lägga till myrorna efter tre tvättar. Men. Tomten levererar ju varor även från Ginza, Lindex, CD-on och Postfoto. Konkurrensen är mördande, så det lanseras regelbundet rabattkoder för att locka köpsugna kunder till on-linebutikerna. Det är alltid värt att kolla in rabattkod. se och Deals.se för att se om man kan komma undan med halva priset eller fri frakt. Själv köpte jag nyss en lära-gå-vagn till lillan på Ellos för 99 pix. Som hittat.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har så rätt.. Det var en höjdpunkt när en katalog från Borås låg i brevlådan. Mina favoriter var naturligtvis Hobbex och Clas Ohlsson. Jag samlade ihop pengar för att kunna köpa livsviktiga saker som "Ritning på cykelbilen Fantom", små elektriska byggsatser och de där meningslösa magnetiska hundarna som jag ännu inte riktigt förstår vitsen med. En slinky blev det också, men den vägrade gå i vår uppenbarligen dåligt slinky-anpassade trappa.
Mest spännande var dock de knivar och luftvapen med tillbehör jag lyckades köpa genom att förfalska min fars namnteckning. Alternativt bad jag honom skriva på när han var full eller hade dåligt samvete. Det funkade ju med. Vapnen användes oftast i "Rallyskogen", en övergiven liten skogsdunge någon kilometer från hemmet där alla busungar samlades för att leka krig eller ha cykelrally. I både krig och rally var alla medel tillåtna; lövtäckta fallgropar och rep som spändes över stigar var standard. Hur kul som helst. Ett under att ingen dog. När man blev lite äldre var det trimdelar till Puch Dakota som köptes in flitigt via samma kanaler som ovan. Mycket av min barndom gick ut på att leka med prylar köpta på postorder, eller att drömma om prylar man KUNDE köpa på postorder. Jag rev nogsamt ut alla annonser i kvällstidningar som innehöll de magiska ordern "gratis postorderkatalog". Och ja, det var oerhört spännande med underklädessidorna...