onsdag 9 juli 2008

Smakportioner.

I Göteborg har det spöregnat hela eftermiddagen, men nu vid fem är det uppehåll . Det är med andra ord dags att väcka lillan ur eftermiddagsvilan, servera middag och gå till hundängen med vovve och barnvagn. Det där med bäbismiddag och smakportioner har varit ett äventyr. Mitt hjärtegryn var inte vän med skeden under ganska många veckor. Dessutom gillar hon färdigköpt burkmat SÅDÄR. Och puréerna är roligast att använda som fingerfärg. Bästa, snabbaste och minst kladdiga fasta maten näst efter gröt har varit äggröra och olika pastaröror.
Exempel på recept:
  • Äggröra: 1 ägg, lite grädde, hyst ned i varma kastrullen, rör om till grynig massa, servera (numera duger det bara som mellanmål: till middag krävs två ägg och någon puré - eventuella rester tar Whilma så gärna hand om).

  • Nudelkyckling: 1 kycklingfilé i småbitar kokas i vatten tillsammans med lite fryst grönsaksmix eller fryst majs. Lägg ned asiatiska äggnudlar i slutet. Häll av kokvattnet och mixa med smör, kokvatten och grädde till lös puré. Frys in om det blir över.

  • Efterrätt skall hjärtat också ha. Snabbast serverar man vaniljyoughurt i nappflaska (stort hål). Utspädd med lite vatten och uppvärmd i micron till rumstemperatur. Nyponsoppa och Brämhults äppeljuice fungerar också bra i nappflaskan. I synnerhet om hon ratat vattnet till maten.. Mixat päron eller mixad persika (från burk om man hittar något utan socker) är sööööött och mumsigt. Banan är ingen hit. Alls.

Mathilda använder plastsked. För att hon biter ihop så hårt med den tandlösa gommen runt stålskedarna. Aj. Sett ur ett globalt perspektiv är hon förstås född med en silversked i munnen, för att citera talesättet. Har inte riktigt förstått seden att ge bort kaffeskedar i doppresent förns jag kom att tänka på det. Nästa gång jag går på dop blir det en GEA-sked i gediget silver. Apselut.

Inga kommentarer: